Sukukansapäivä SugriFest Oulussa la 14.10.2017

Suomalais-ugrilaisten kansojen yhteistä sukukansapäivää vietetään Oulussa kolmatta kertaa. Tapahtuma on lauantaina 14.10.2017 klo 11.15 -15.00 Aleksinkulmassa, Aleksanterinkatu 9.  Tänä vuonna pääaiheena ovat saamelaiset.

Ohjelma: Kahvio palvelee klo 11.15 alkaen. Samalla voi tutustua eri kansojen esittelypöytiin ja työpajoihin. Tilaisuus alkaa klo 12. Juontajina ovat Oulun Tuglas-seuran pj. Jukka Mettovaara ja Oulun seudun saamelaisten edustaja Rita Magga-Kumpulainen. Kuolan niemimaan Akkalasta tuleva akkalansaamelainen lauluryhmä esiintyy klo 12.10 ja Marko Jouste Oulun yliopiston Giellagas-instituutista esitelmöi kolttasaamelaisesta musiikista klo 12.30. Madetojan musiikkilukion oppilaat esittävät saamelaista musiikkia klo 12.50 ja Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio toimittaa saamelaisen hartauden klo 13.10. Paneelikeskustelu ”Luonnonuskonnot ja kristinusko” alkaa klo 13.20. Puhujina ovat Erva Niittyvuopio ja kolttasaamelainen Erkki Lumisalmi. Puheenjohtajana on Kari Sallamaa.  Klo 13.50 olevan Tiina Mattasen esitelmän ”Aito vai feikkilapinpuku” jälkeen on saamelaispukujen näytös klo 14.00. Akkalansaamelaisten edustaja kertoo saamelaisesta kulttuurista klo 14.10 ja Hannu Tarvas esittää tekstejä suomalaisuudesta klo 14.20. Karjalainen piiritanssi ja tilaisuuden loppulaulu ovat klo 14.30. Lopuksi pidetään arpajaiset klo 14.45. Kahvio palvelee vielä juhlan lopussa.

Sukukansapäivän tapahtumassa on mahdollisuus tutustua suomalais-ugrilaisista kansoista kertoviin esittelypöytiin ja osallistua työpajoihin. Saamelaisten kanssa voi kokeilla suopungin heittoa, Pohjois-Viena -seuran työpajassa tutustutaan Vienan starinoihin ja kieleen, väritetään Kalevalan kuvia ja leikitään. Suomi-Unkari-seuran pajassa opetellaan perinteisten kokardien tekoa ja kirjontaa sekä kokeillaan Rubikin kuution ratkomista. Udmurttien pajassa on tarjolla monenlaisia askartelutehtäviä. Suomalais-ugrilaisten kansojen työpajojen lisäksi on mahdollista tutustua Suomi-Venäjä -seuran Oulun osaston nukketyöpajaan ja saada venäjän kielen suihkuja.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tervetuloa – tulkua tervehenä!